10. března 2017

Tipy na bezlepkové mlsání

          a to nejen na dobu, kdy za oknem řádí déšť s větrem… Dnešní divoké počasí mě inspiruje akorát tak k tomu zalézt si pod deku a dát si něco dobrého na zub… A když už se nedá vylézt ven (na pokračování jara si budeme muset evidentně zase chvíli počkat…), tak vám čtenářům udělám alespoň chutě :-) Doporučuji nepokračovat ve čtení všem, kteří se zrovna pokouší držet mermomocí nějakou „antisladkou“ dietu, naopak začíst se mohou bezlepkáři, kteří stále hledají v nabídce obchodů něco na mlsání - nového, chutného a samozřejmě cenově přijatelného.

          Sama cokoliv sladkého k životu potřebuji (bez něj a bez kafe nefunguji…) a vím, jak celiakie tuto potřebu dokáže zkomplikovat. Přestože je nabídka bezlepkového sortimentu v dnešní době už poměrně široká, jako bezlepkář stále mohu vybírat jen z pár (neobměňujících se) výrobků. A i když to střídám, tak se jich brzy přejím… Pak nezbývá, než buď otevřít kuchařky anebo hledat, hledat a hledat… A kupodivu zjišťuji, že kdo hledá, občas opravdu najde :-)

          V poslední době mě překvapilo především Tesco, které konečně doplnilo i u nás (= v ČR) svůj bezlepkový sortiment. Sice o bezlepkových čokoládových dortících (a dalších chuťkách), které nabízí ve svých anglických pobočkách, si tady můžu nechat asi jen zdát, ale lepší něco než nic, že… Na druhou stranu musím uznat, že i z těch pár výrobků, o které Tesco rozšířilo bezlepkovou sekci, se dá slušně vybrat. Zvlášť nedám dopustit na jejich sladké řezy, které nabízí ve dvou variantách. Jako zákusek ke kávě/čaji jsou geniální, cenově jakž takž přijatelné a především chuťově i konzistencí jsou výborné – nerozpadají se, nedrolí se, krásně vláčné a především opravdu moc dobré a dostatečně sladké :-) Tesco samozřejmě nabízí i jiné výrobky, které taky stojí za vyzkoušení, ale jako dezert u mě vedou jednoznačně tyto dva řezy.



          Naopak jednou za čas má pak bezlepkový sortiment v nabídce řetězec Lidl. Většinou nabízí to samé, ale i tak doporučuji si to pohlídat… a pak tam hned naběhnout a vykoupit :-) Trochu přeháním, ale s kuličkami Marlenka to asi opravdu udělám :-) S jejich koupí jsem posledně váhala, protože jsou trochu dražší... nakonec se mi to ale vyplatilo, takový luxus jsem dlouho nejedla! A cena-necena příště je beru zas! Chutnají jako bezlepková Marlenka (nevím, jak chutná lepková), ale přijdou mi ještě víc šťavnaté, rozplývající se na jazyku… A svým provedením se jako zákusek na stole krásně vyjímají, až škoda sníst. Kromě těchto kuliček má Lidl v nabídce i Marlenku bezlepkovou normální a další sladkosti – řezy, sušenky, tyčinky… Jen škoda, že to nabízí jednou za čas, protože koupit si najednou všechno by byl docela slušný zátah na peněženku. Na druhou stranu, když to prodává jen jednou za čas, tak se to člověku alespoň nepřejí.




         A protože venku je stále sychravo a větrno, jdu si udělat kafe a prolézt svoje mlsací zásoby… Snad jsem nikomu nenabourala dietu a bezlepkáře alespoň trochu inspirovala :-)


         Ať se počasí brzy umoudří…   

6 komentářů:

  1. Být bezlepkářem není žádné blaho, sice už jsou ty potraviny na vyšší úrovni, jsou daleko chutnější a také jsou nehorázně drahé.
    Moje kamarádka mi dávala před lety ochutnat bezlepkové pečivo a byla to chuťově hrůza.
    Byť nemusím, občas ochutnám a není to vůbec špatné.

    OdpovědětVymazat
  2. Máš pravdu, ten pokrok za poslední roky je obrovský... Dnes se už dá sehnat i dobré pečivo, buchty atd., ale je fakt, že se stále za to platí vysoká cena. Často je to dilema nižší cena a horší chuť (občas fakt hrozná) nebo vysoká cena a chutnější výrobek. Stále to s dietou není snadné, ale o dost lepší to je :-) P.

    OdpovědětVymazat
  3. Odpovědi
    1. Taky se po nich u nás jen zaprášilo... :-)

      Vymazat
  4. Mne stále překvapuje, že se celiakie označuje za nemoc. Není to nemoc, ale dar. Lepek škodí každému, protože je to jed. Celiakie znamená jen zvýšenou citlivost organismu na jed. Ostatní lidé to nepozorují a tak pak mají zdravotní potíže jako problémy s klouby či rakovinu střev. Škoda že to výrobci tak zneužívají a bezlepkové výrobky (škrob a kukuřice) jsou tak předražené, přestože by nemusely být. Dá se ale vystačit i bez nich, je to jen civilizační pověra, že základem stravy musí být pečivo a mouka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, je to otázka do diskuse, jak chápat celiakii :-) Mně osobně celiakie nevadí, lepek mi taky nedělal dobře. A, i kdybych mohla, bych se k lepku asi nevracela. Ale zase si nemyslím, že by škodil všem. Je ale pravda, že je to zbytečně předražené. Kdyby byly potraviny "bez lepku" levnější, byly by dostupnější i pro ostatní :-) Pěkný večer, Pavlína.

      Vymazat